29 Ocak 2014 Çarşamba

IZET HAJROVİC ( 2013 - 2014 ARA TRANSFER DÖNEMİ )



4 Ağustos 1991 İsviçre (Brugg) doğumlu Izet Hajrovic, Makedon asıllı bir Boşnak. İsviçre vatandaşlığı da bulunan Izet, 1.77m boyunda ve kanatta görev yapıyor. İsviçre'nin Grasshoppers takımından transfer ettiğimiz Hajrovic ülkesinin Milli Takımı'nda da forma giyiyor

Futbola İsviçre futbolunun devlerinden Grasshoppers'da başladı. Grasshoppers; GALATASARAY'da forma giymiş Kubilay Türkyılmaz ve Hakan Yakın (daha önce Fenerbahçe forması da giymiş olan abisi Murat Yakın) gibi Türk isimleri de daha önce Avrupa futbol piyasasına sunmuş bir takım.


2009-2010 sezonunda Luzern maçında ilk kez Grasshoppers A takım formasını giydi. 2010-2011 sezonunda A takım formasını ligde 21 kez giyerken, bu maçlarda 5 gol attı, 1 asist yaptı. 2. Lig'de Grasshoppers B takımı formasını 2 kez giyerken, 1 gol attı. İsviçre Kupası'nda 3 maçta forma giyerken, 2 gol attı. Avrupa Ligi Elemeleri'nde de 1 kez forma giydi. İsviçre U20 Milli Takımı'dan da davet aldı ve İsviçre için forma giymeye başladı. 2011-2012 sezonunda ligde Grasshoppers A takım formasını 21 kez giydi, 1 gol attı, 1 de asist yaptı. 2 kez de Grasshoppers B takımı formasıyla 2. Lig'de mücadele etti. İsviçre Kupası'nda ise 3 kez forma giydi, 4 gol attı. 


Izet Hajrovic; 2011-2012 sezonunda hem İsviçre U21 ve hem U20 Milli Takımı forma giydi. İsviçre U21 formasıyla Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde mücadele etti. 2012-2013 sezonunda ise gerçek patlamasını yaptı. İsviçre Süper Ligi'nde 33 maçta forma giydi, 8 gol attı, 7 de asist yaptı. İsviçre Kupası'nda ise 4 maçta forma giyerken, takımına 2 gol ve 1 asistle katkı sağladı. 2012-2013 sezonunda İsviçre U21 Milli Takımı formasıyla Almanya'ya karşı 1 kez Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde forma giyen Izet Hajrovic, daha sonra İsviçre A Milli Takımı'na da davet edildi ve Tunus'a karşı hazırlık maçında İsviçre formasını giydi. Ama daha sonra Bosna-Hersek Milli Takımı teknik direktörü Safet Susic tarafından 2014 Dünya Kupası Elemeleri için davet edilen Izet, bu teklifi kabul etti ve A milli takım tercihini Bosna-Hersek'ten yana kullandı. Bosna-Hersek formasını ilk kez Dünya Kupası Elemeleri'nde Slovakya deplasmanında son 10 dakika giydi. Sonraki maç olan kendi evlerindeki Slovakya maçında ise oyuna yine sonrada girdi ve uzaktan çok güzel bir gole imza atarak; hem takımı adına galibiyeti getirdi, hem de Bosna-Hersek formasıyla ilk golünü atmış oldu. Daha sonra Liechtenstein maçında da Bosna-Hersek Milli Takımı formasını giydi. 2013-2014 sezonunda Grasshoppers'ın başına geçen Michael Skibbe'nin de gözdesi olan Izet Hajrovic; sezinun ilk yarısında ligde 15 maçta 6 gol, 4 asist, İsviçre Kupası'nda 3 maçta 1 asistle oynarken, 2 kez Şampiyonlar Ligi Ön Elemesi'nde, 2 kez de UEFA Avrupa Ligi'nde forma giydi.


Izet Hajrovic; orta sahada hücumun her bölgesinde oynayabilmesine rağmen genellikle sağ kanatta oynuyor ve çokta etkili oluyor. Her iki ayağını da kullanabilen Boşnak oyuncu, solunu daha iyi kullanabiliyor. Tabiri caizse; soluyla şut çekmiyor, resmen ateş ediyor. Soluyla müthiş sert ve tehlikeli şutlar çekebiliyor. Soluyla uzak mesafelerden attığı jeneriklik birçok gol var. Solunu daha iyi kullanmasına rağmen genellike sağda oynamasının sebebi; sağ kanattan içeriye katederek soluyla rakip kaleye sert şutlar atabilmesi ve büyük tehlike yaratabilmesi. Izet'in tekniği iyi, ama çok teknik, fazla çalım atan tarzda bir kanat oyuncusu değil. Daha çok Shaqiri ve Stoch tarzı bir kanat oyuncusu. Hızı, çabukluğu ve rakip bekleri ters ayağını iyi kullanabilmesi sayesinde zor durumda bırakabilmesi sayesinde adam eksiltebiliyor. Gol atan/attıran, takım arkadaşlarını gol pozisyonuna sokabilen bir futbolcu. Duran toplarda da çok etkili bir isim. Oyun zekası, oyunu okuması ve yönlendirmesi iyi. Sorumluluk almaktan kaçmıyor. Zaman zaman bencil davranabiliyor ve zorlama şutlar çekebiliyor. Üst düzey bir ligde kendisini kabul ettirebilmesi için zamana ihtiyacı olacaktır. Kendisini geliştirmesi gereken bir futbolcu. Bir yıldızdan değil de, potansiyeli yüksek, yetenekli bir yıldız adayından bahsettiğimizi unutmadan beklentiler ayarlanmalı.



Eğer Izet Hajrovic'in yerli statüsünde oynamasında bir terslik çıkmazsa; genç Boşnak hem GALATASARAY'a +1 yabancı kontenjanı kazandırabilir, hem de (transfer edilebilecek o seviyede yerli başka kanat oyuncusu olmadığı göz önüne alınırsa) GALATASARAY'ın kanatları daha etkili kullanmasına çok faydalı olabilir. Izet'in (terslik olmazsa) yerli statüsünde oynayabilecek potansiyeli yüksek genç bir yetenek olması, belki de en büyük avantajı. İsviçre Süper Ligi'nde Mohamed Salah'tan sonra en çok dikkat çeken kanat oyucusu.


Izet Hajrovic; 2013 yazında birçok İtalyan, Alman, İngiliz kulübüyle adı transfer dedikodularına karışmış bir isim.


Genç yaşta İsviçre U20 ve U21 Genç Milli Takımı'nda forma giyen Izet Hajroviç, Milli Takım'la ilgili; "İsviçre Milli Takımı hocası Ottmar Hitzfeld beni arayıp, Dünya Kupası'nda İsviçre forması giymemi söyledi. Ama ben zaten karar vermiştim. Bosna Hersekli'ydim ve Bosna Hersek için oynamak istiyordum'' diyerek neden Bosna-Hersek'i tercih ettiğini açıklamış.


Peki Izet Hajrovic'in yerli statüsünde oynayabilme ihtimali var mı? Bu iddiaların dayanağı ne? Bunun cevabını Izet Hajrovic, bir röportajda vermiş aslında. Bijelo Poljeli olduklarını belirten Izet; "2. Dünya Savaşı sırasında, ailem Makedonya Prilep'den kaçarak Türkiye'ye sığındı. Babam Saffet ve annem Zilka, 80'li yıllara kadar Türkiye'de yaşadılar. 1980'lerde ise Saraybosna'ya, ardından da 1987'de İsviçre'ye geçtiler" açıklamasını yaptı. Peki ailesinin Türkiye'de yaşamış olması, Izet'in vatandaşlık alması için yeterli mi? Ailesinin Türkiye'de yaşadığı 30 yılı aşkın sürede vatandaşlık alıp almadıkları, veya vatandaşlığa başvurup başvurmadıkları net olarak bilinmiyor. Bu seçeneklerden birisi geçerliyse, Izet'in vatandaşlık almasında, veya yerli statüsünde oynamasında hiçbir sorun çıkmaz. Izet'in amcasının da İstanbul'da yaşadığı biliniyor. Ayrıca Kasımpaşa forması giyen Suriyeli Sanharib Malki Sabah'ın yerli statüsünde oynatılıyor olması, daha önce Elvir Boliç ve Elvir Baliç gibi birçok Boşnak'ın yerli statüsünde kabul edilmiş olmaları da GALATASARAY'ın elini güçlendiren örneklerden sadece birkaçı. İçişleri Bakanlığı ve sonrasında TFF, Izet hakkında gerekli araştırmaları yaptıktan kararlarını vereceklerdir.



IZET HAJROVIC HIGHLIGHTS
IZET HAJROVIC - TRANSFERMARKT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder