29 Ocak 2014 Çarşamba

ENDOĞAN ADİLİ ( 2013 - 2014 ARA TRANSFER DÖNEMİ )



1994 doğumlu futbolcu, 1.70m boyunda. İsviçre Süper Lig ekiplerinden FC Basel ve İsviçre U20 Milli Takımı formalarını giyiyor. Genç yeteneğin annesi Kosovalı Arnavut, babası ise Türk. Kanatta oynuyor.

Futbola İsviçre'nin Grasshopper Club Zürich takımında başlayan genç oyuncu, 01.01.2013 tarihinde bedelsiz olarak FC Basel'e transfer oldu. Bu transferden en önemli faktör; belki de Türk futbolseverlerin aşine olduğu bir isim olan Murat Yakın'ın, Endoğan'ı Basel'e istemesiydi. Genç yetenek, Grasshopper Club Zürich formasıyla çıktığı ilk maç olan Aarau maçında attığı golle; hem profesyonel kariyerinin ilk golünü atmış oldu, hem de İsviçre Süper Lig tarihinin (15 yaş ve 283 günle) gelmiş geçmiş gol atan en genç futbolcusu ünvanını da kazandı. Daha önce bu ünvan; Young Boys Berlin formasıyla Johan Vonlanthen'e aitti. Vonlanthen, 24 Şubat 2002'de, 16 yaşına girdikten 23 gün sonra attığı golle bu ünvanı kazanmıştı.
Mükemmel bir sol ayağa sahip olmasına rağmen sağ kanatta daha etkili olan Endoğan, her iki kanatta ve forvette oynayabiliyor. 'En genç golcü' ünvanını kazanması sağlayan Aarau'ya attığı golü de çok etkili kullandığı sol ayağıyla attı.
Endoğan Adili; 2011 Aralık ayında ön çapraz bağlaında kopma meydana gelmesi nedeniyle bir süre futboldan uzak kalmış bir oyuncu. Sezonun devamını kapatmak zorunda kalan Endoğan, belki de çok daha iyi yerlere gelebilecekken, bu nedenle bir süre kendisini gösteremedi.
İsviçre Mili Takımının tüm genç kategorilerinde (U15-U16-U17-U18-U19) forma giyen Endoğan, halen İsviçre U20 Milli Takımı kadrosunda yer alıyor. İsviçre U16 Milli Takımı'nın kaptanlığını yaptı.
Bu sezon FC Basel'in A takım formasını 1 kere FC Sion maçında son 3 dakika, 1 kere de İsviçre Kupası'nda giyebildi. FC Basel II formasıyla ise 9 maça çıkarken, bu maçlarda 1 gol attı, 1 de asist yaptı. 2012-2013 sezonunun ilk yarısında Grasshopper Club Zürich formasını ligde ve kupada 1'er kere giyerken, Grasshopper Club Zürich II formasını ise 8 kere giydi. Yılbaşında FC Basel'e transfer olduktan sonra FC Basel A takım formasını 2012-2013 sezonunun 2. yarısında 1 kere giyebilirken, FC Basel II formasıyla ise 10 maça çıktı. Bu maçlarda 3 gol attı, 2 asist yaptı. Basel'in sağ kanadında Mohamed Salah gibi genç bir yıldız varken, A takımda kendisine neden yer bulamadığını anlamak çokta zor değil.
Endoğan Adili; her iki kanatta ve forvette de oynayabilen, topla hızlı, tekniği iyi, top ayağındayken faul yapılmadan topu kolay kaybetmeyen bir oyuncu.
Almanya Bundesliga ekiplerinden Kaiserslautern ve Bayern Münih formalarını yıllarca giyen Grashooper Club Zürih teknik direktörü Ciri Sforza, Endoğan Basel'e transfer olmadan önce onunla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Endoğan çok yetenekli bir futbolcu. Onu yavaş yavaş takıma sokmak istiyorum. Henüz çok genç olduğu için onu korumamız gerekiyor. Sokaklarda yetişen Endoğan, havalara girmezse bizi gelecek yıllarda çok sevindirecek maçlara imza atacak. Geleceğin starı olacak. Kendisine röportaj yasağı koyduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder