29 Ocak 2014 Çarşamba

ALEX TELLES ( 2013 - 2014 ARA TRANSFER DÖNEMİ )



Alex Telles; 15.12.1992 doğumlu, 1,81m boyunda, Brezilya (Serie A) Ligi ekiplerinden Gremio'dan transfer edildi, sol bekte görev yapıyor.


2013 yılı Alex Telles'in Brezilya Ligi'ndeki ilk sezonuydu. Gremio sezona teknik direktör Vanderlei Luxemburgo ile başlamıştı. Luxemburgo; 4-4-2'nin değişik versiyonu olan 4-2-2-2'yi tercih eden bir teknik direktördü. 21 yaşına 2013Ün Aralık ayında giren Alex, Gremio'dan önce daha alt liglerde (4. lig) mücadele eden Juventude formasını giyiyordu. Ama Brezilya Serie A'daki ilk sezonunda beklentilerin çok üzerinde bir performans ortaya koydu. Belki onu transfer edenler bile bu kadar istikrarlı, üst düzey, iyi bir performans ortaya koyabileceğini öngörememişlerdi. Çünkü Gremio'ya geldiğinde işi hiçte kolay değildi. Sol bekte eski Liverpool'lu Fabio Aurelio vardı. Ama Aurelio sakatlanıp sezonu kapatmıştı. Ayrıca daha önce Fenerbahçe forması giymiş Andre Santos'ta Gremio'daydı. Alex Telles Gremio'ya alternatif olsun diye transfer edilmiş bir isimdi. Ancak Alex Telles üst düzey formuyla önce Andre Santos'u sol bekten kesti ve A.Santos'u sol öne yolladı. Ardından da Copa Libertadores sonrası Andre Santos'la yollar tamamen ayrıldı ve Renato Gaucho'nun takımın başına geçmesiyle birlikte taktiğin de değişmesiyle (Gremio 3-5-2'ye döndü), sol taraf komple Alex Telles'e bırakıldı 

Gremio; Brezilya Ligi'ni 2013'te 2. sırada bitirdi. İstatistiklerle ilgili çelişkili bilgiler olduğundan, hata yapmamak için her iki bilgiyi de paylaşmakta fayda var. Brezilya Ligi'de forma giyen futbolcularla ilgili istatistiklerde farklı kaynaklarda bu tarz bilgi oynamaları görülebiliyor maalesef. Birçok kaynağa göre; Alex 38 lig maçının 36'sında forma giydi, 1 gol attı, 3 asist yaptı. Copa Libertadores'te 8 maçın 6'sında forma giydi, 2'sinde yedek oturdu, 1 asist yaptı. Ama çoğu futbolseverin istatistik olarak güvendikleri bir kaynak haline gelen  Transfermarkt'a göre ise; Alex Telles 38 lig maçının 34'ünde ilk 11'de forma giydi. Bu maçlarda 1 gol attı, 3 asist yaptı. 2 maçı sakatlık nedeniyle kaçırdı. Copa Libertadores'te de 3 kez forma giydi, 1 asist yaptı. 3 maçı sakatlık nedeniyle kaçırdı, 4 kez de yedek oturdu

Alex Telles'in geçtiğimiz sezon az gol atmış ve az asist yapmış olmasıyla ilgili yoruma geçmeden önce, Manchester United'ın eski efsane teknik direktörü Alex Ferguson'un önemli bir sözünü hatırlatmakta fayda var; "İstatistik, mini etek gibidir. Çok şey gösterir, ama asıl görmek istediğin şeyi göstermez." Alex Telles'in istatistiklerinin düşük olması kimseyi yansıtmasın. Gremio çok gol atan bir takım değil. Genellikle defansif bir taktikle sahaya çıkıyorlar. Özellikle 4-2-2-2'den 3-5-2'ye döndükten sonra, Gremio'nun sol tarafı komple Alex Telles'e emanet edildi. Alex daha fazla sorumluluk almaya başladı. 2013 yılının Ocak ayında Gremio'ya transfer olduğunda sezona 4-4-2/4-2-2-2'nin 4'lü savunmasının solunda başlayan Telles, sezonun devamında Gaucho'nun 3-5-2'ye geçmesi sonrası sol kulvarın hakimiyetini defansif/ofansif tamamen eline aldı. Hücumda kendisine daha çok iş düşmesine rağmen, görevini fazlasıyla yerine getirdi. Alex'in performansını genel olarak değerlendirmek gerekli. Düşük görünen istatistiklerine rağmen ligin en iyi sol beki seçilmesi, gösterilmesi de bundan. Oyuna olan katkısı, istatistiklerinden çok daha fazlaydı.

Alex Telles; istikrarlı, tempolu, hücumu seven, süratli, çabuk, tekniği bir beke göre iyi bir oyuncu. Bir savunma oyuncusu olmasına rağmen, hücumda etkili olabilen, sık sık hücuma çıkan Alex; hücuma çıktığında bazen geri dönüş sorunları yaşayabiliyor. Ama geçtiğim sezon Gremio'nun 3'lü savunması Alex'in arkasındaki boşlukları kademeye girerek kapatmasını iyi bildi. Böylece Alex, tüm sol kanadı çok iyi kullandı ve ofansif yönü kuvvetli bir bek olarak göze battı. Bu sayede Gremio hücumlarında önemli hale geldi. Alex Telles; iyi ortalar yapabilen, pozisyon bulduğunda çok sert ve etkili şutlar çekebilen bir bek. Arkasında iyi bir bek olduğu zaman, rahatlıkla kanatta da kullanılabilecek bir oyuncu. Sol ayağını çok iyi kullanmasına rağmen, sağ ayağını neredeyse hiç kullanmıyor, yada kullanmayı pek tercih etmiyor. Brezilya Ligi için fiziğinin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ama Avrupa futbolu için fiziği zayıf kalabilir, zaman zaman sorun yaşayabilir. Çok fazla omuz omuza ikili mücadeleye giren bir isim değil. Sert bir savunmacı olduğunu söylemek zor. Güçlenmesi ve dayanıklılık kazanması lazım. Savunması kötü değil. Hızını ve çabukluğunu sadece hücumda değil, pas arası yapmak için de kullanıyor ve kaptığı toplarla takımını hızla kontraatağa çıkarabiliyor. Ama geri dönüş sorunu yaşadığında, pozisyon almada da doğal olarak sıkıntı yaşabiliyor. Gremio savunmasının Brezilya Ligi'nin en iyilerinden birisi olması, Alex'e de hücumda daha fazla serbestlik tanıdı. Bunu da unutmamak gerekli. Avrupa futbolunda önemli bir yere gelmek istiyorsa, savunma yönünü geliştirmek zorunda.

GALATASARAY 2 sezondur Brezilya Ligi'nde 'en iyi sol bek' seçilmiş oyuncularla ilgileniyor. Geçen sezon Carlinhos, bu sezon Alex Telles... Carlinhos bu sezonun son döneminde sakatlığı nedeniyle birçok maç oynayamaması, Alex Telles'in Brezilya Ligi'ndeki ilk sezonunda daha da parlamasını sağladı. Carlinhos; daha çok fizik gücüyle dikkat çeken, sert oynamayı ve ikili mücadeleye girmeyi seven tarzıyla, Brezilya'daki çoğu bekten ayrılan bir isim. Alex Telles ise; 21 yaşına yeni girmiş, umut vaat eden, yetenekli, daha teknik ve hızlı, gelişimine devam eden genç bir oyuncu. Sezon başında ne yapacağı muamma gibi görünürken, daha ilk sezonunda, üstelikte Brezilya'nın en üst düzey liginde gösterdiği performansla nasıl değerli bir kumaşa sahip olduğunu da kanıtladı. Bu sezon gösterdiği performans sonrası birçok Avrupa takımıyla adı transfer dedikodusuna karıştı. Tıpkı geçen sezondan beri Alex'i takip eden GALATASARAY gibi.


ALEX TELLES HIGHLIGHTS 
ALEX TELLES - TRANSFERMARKT 
ALEX TELLES'in İLK ANTRENMAN RÖPORTAJI 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder